Friday, August 5, 2011

Planul pentru Indonezia?



Anul trecut alegerea destinatiei de vacanta a fost extrem de usoara. Anul asta insa am tot pendulat intre mai multe variante ajungand chiar la un moment dat la ideea de a nu merge nicaieri. In principiu am vrut sa fie o destinatie in afara Europei, dar nu in America de Sud (fusesem in vacanta precedenta), unde sa fie sezon secetos, sa fie o destinatie unde sa ai foarte multe lucruri de vazut si sa ai variatie in ceea ce poti face.
Lista s-a redus destul de repede la doua posibilitati: Indonezia si Kenia. Dar decizia de a alege Indonezia a fost insa una de foarte lunga durata si influentata mai ales de bugetul pe care ni-l impuneam.
Pentru ca abia in luna mai am aflat si eu cam care este programul meu in perioada verii si cand este prezentarea lucrarii de doctorat, a fost destul de dificil sa gasim niste bilete de avion OK ca si pret pentru o vacanta programata in iulie-august. Dupa multe cautari am gasit o oferta la Emirates pentru Dusseldorf-Singapore la 610 euro/persoana, retur, toate taxele incluse. Asa ca am cumparat biletele de avion si de aici a inceput lupta hotararii unui itinerariu de vacanta. Pentru ca problema era ca aveam prea putine zile pentru o tara atat de mare si de variata precum Indonezia. Si trebuia sa decidem cam ce vrem sa facem astfel incat sa nu pierdem extrem de multe zile calatorind dar nici sa nu stam numai intr-o locatie toata vacanta.

Ajutata de ghidul Lonely Planet si de diverse bloguri de calatorii planul initial a fost:
14 Iulie- plecarea din Dusseldorf
15 Iulie- ajuns in Singapore noaptea tarziu
16 Iulie- Plecarea spre Jogjakarta via Jakarta
17 Iulie- vizitat Borobudur si Prambanan
18 Iulie- avion spre Makassar+autobuz spre Tana Toraja, ajuns in Rantepao la 20.00 seara
19, 20, 21 Iulie- Tana Toraja, plecat pe 21 Iulie la 21.00 spre Makassar
22 Iulie- avion din Makassar catre Bali
22-30 Iulie- numai pentru Bali sau pentru Bali+ altceva (Gili sau Komodo) in functie de cat de mult ne place Bali
30,31 Iulie- Singapore
1 August-avion spre casa

In timpul pregatirilor de vacanta toata lumea imi spunea sa nu cumpar biletele interne inainte de a ajunge in Indonezia si nici sa nu rezerv hotelurile ca este mult mai ieftin sa fac asta acolo. Numai ca nu prea este exact genul meu de a organiza o excursie. Mie imi place sa stiu exact programul si sa fie totul foarte clar de dinainte. Asa ca am purces la cumpararea biletelor de avion:
1. Singapore (08.10)-Jakarta (08.55) cu Tiger Airways.
2. Jakarta(14.15)-Jogjakarta(15.15) cu Air Asia
3. Denpasar (06.20)-Singapore(08.55) cu Air Asia
La Tiger si Air Asia lucrurile au mers foarte usor. Am putut sa platesc cu cardul meu de credit fara nici o problema. Apoi lucrurile s-au complicat cand am vrut sa cumpar biletele Jogjakarta-Makassar si Makassar-Denpasar la Merpati si Lion Air. Pentru ca acceptau numai carduri de credit emise in Indonezia.
Imi era un pic frica sa nu se ocupe toate locurile la zborul Jogjakarta-Makassar asa ca am decis sa apelez la serviciile unei agentii Indoneziene de la care sa cumpar biletul de avion si care practic aveau biletele la acelasi pret ca pe site-ul liniei aeriene doar ca adaugau un comision de 5 euro pe segment de zbor de persoana. Deci in cazul nostru insemna ca plateam cu 10 euro mai mult ceea ce nu mi s-a parut mai mult decat comvenabil.
Agentia folosita a fost:
http://ticketindonesia.info/en/index.php
si o recomand tuturor celor care vor sa isi cumpere biletele de avion interne. S-au dovedit extrem de corecti si de rapizi.
Cu doua saptamani inainte de zbor toate locurile erau deja ocupate si ne-am felicitat pentru decizia de a cumpara biletele prin agentie, altfel ar fi trebuit sa amanam plecarea din Jogjakarta sau sa schimbam traseul.
Pentru biletul Makassar-Denpasar am hotarat sa asteptam sa il cumparam din Jakarta pentru ca erau mai multe companii care faceau aceasta cursa si in plus il cumparam cu o saptamana inainte de ziua zborului deci ne-am gandit ca suntem in siguranta. Ceea ce am si facut. Odata ajunsi in Jakarta am inceput sa umblam din companie aeriana in companie aeriana ca sa vedem care are orele si preturile cele mai OK. Si a fost intr-adevar Lion Air asa cum vazusem deja pe net. Numai ca pretul platit a fost dublu fata de cat am fi platit daca le luam prin http://ticketindonesia.info/en/index.php cu o luna inainte de zbor.
Eu recomand deci cumpararea biletelor inainte de a ajunge in Indonezia in cazul in care nu aveti extrem de mult timp la dispozitie astfel incat sa nu va deranjeze un decalaj de cateva zile intre planul initial si momentul in care gasiti bilete de avion disponibile. Noi de exemplu odata ajunsi in Bali am descoperit ca nu ne place deloc si am luat hotararea sa mergem in perioada 26-29 iulie in Komodo. Asa ca pe 23 iulie am mers la aeroport sa cumparam bilete Bali-Labuan Bajo. Din cele cel putin 5 companii aeriene care faceau aceasta cursa nici una nu avea locuri libere. Primul loc disponibil era pe 1 august. Asa ca am hotarat sa mergem in Gili Air in acea perioada si nu regretam deloc. Pana la urma s-a dovedit a fi un colt de rai in care ne-am distrat pe cinste.
Pentru cazare rezervarile au fost facute folosing booking.com si agoda.com. Am rezervat hotelurile in Singapore, Jogjakarta si Ubud. Pentru Rantepao nu am gasit nimic la un buget acceptabil pe net asa ca am hotarat sa gasim acolo. Ceea ce nu s-a dovedit foarte greu. Odata hotarati ca mergem in Gili Air am facut rezervarile folosing Agoda la hotelul Casa Mio si am rezervat o noapte in Kuta pentru 29 Iulie (am ales Kuta pentru ca vroiam sa fie foarte aproape de aeroport si nu s-a dovedit a fi chiar atat de rea cum o prezinta majoritatea). daca vreti sa stati la unul dintre hotelurile mai luxoase de pe Gili Air atunci rezervarile trebuiesc facute cu ceva luni inainte pentru ca se completeaza destul de repede. Noi am avut noroc cu Casa Mio pentru ca cineva avusese un accident si a renuntat la vacanta. Dar si asa am gasit numai doua nopti si pentru a treia ne-am mutat la vecini.
In plus fata de biletele de avion si o mare parte din cazari, tot inainte de plecarea in Indonezia am luat legatura cu un sofer din Jogjakarta pentu a inchiria o masina pentru ziua in care am vizitat Borobudurul si Prambananul. Este extrem de usor sa gasesti transport in Jogjkarta insa eu nu vroiam sa mai imi pierd timpul in ziua de dinainte de turul efectiv cautand transport. Asa ca am cautat referinte pe net pentru soferi si am dat peste Ukhi:
http://www.yogyadriver.com/ care s-a dovedit a fi o alegere excelenta pentru ca: vorbeste engleza, s-a ocupat de tot ceea ce inseamna bilete de intrare, a mers cu noi peste tot si ne-a asteptat fara sa ne impuna ceva. Iar pretul nu a fost cu mult diferit fata de ce ai fi platit daca discutai cu ei direct in seara de dinainte de vizita efectiva.

Cam astea au fost planurile inante de vacanta. Apoi inarmati cu rabdare am asteptat ziua plecarii. :)