Sunday, November 13, 2011

Auschwitz






Am observat in ultimul timp ca sunt din ce in ce mai putin impresionata de locurile, de cele mai multe ori incredibil de frumoase, pe care le vizitam.
Imi era frica sa nu  fi devenit imuna la descoperit lucruri noi.
Vizita la Auschwitz mi-a dovedit insa ca sunt extrem de departe de asta.
Desi au trecut cateva saptamani de atunci inca ma mai trezesc cu cate un nod in gat si cu inima stransa cand ma gandesc la diverse lucruri pe care le-am vazut acolo si ne trezim in fiecare zi vorbind despre locul asta si despre oamenii care l-au facut posibil.
Nu mi-am inchipuit nici un moment ca voi fi sensibilizata atat de mult de un loc despre care credeam ca stiu mult prea multe de la televizor si din diverse filme, ca sa mai aibe cu ce sa ma surprinda.
Am ezitat sa scriu despre vizita la Auschwitz pentru ca mi se pare extrem de greu de prezentat in cuvinte un loc pe care l-am simtit de fapt. Nu este vorba de lucrurile materiale pe care le vezi ci de ceea ce simti atunci cand le vezi. De revolta care te apuca atunci cand iti dai seama cat de multa rautate si cat de multa ura nejustificata exista in jur.
O sa pun doar cateva poze si indemn pe toata lumea sa mearga sa viziteze acest loc care nu ar fi trebuit sa existe niciodata. Asa cum sunt multe altele pe acest pamant care nu au fost totusi la fel de mediatizate.
 Intrarea in Auschwitz. 

Celebrele baraci de caramida.

Un numar estimativ al celor care au ajuns la Auschwitz.

Bagajele ramase.

Geamantanul unui copil de numai 2 ani.

60000 de pantofi.

Copii eliberati de rusi. Gemenii erau folositi de doctorul Josefa Mengele pentru experimente legate de natalitate.

Add caption

Coptoarele pentru incinerare din Crematoriul I.

Crematoriul I

Un sistem extrem de eficient de exterminare. Sinele de tren ajungeau pana in centrul lagarului de concentrare Birkenau.  La capatul sinelor se aflau crematoriile. Majoritatea celor ce soseau la Auschwitz nici macar nu erau inregistrati si omorati imediat ce ajungeau in lagar.


Intrarea in Auschwitz II-Birkenau.

Birkenau a fost distrus aproape complet de nazisti la retragere.  Totusi  dimensiunea se poate vedea foarte clar....Un loc care putea primi 400000 de oameni si care a si fost folosit la capacitate maxima. De exemplu atunci cand au fost adusi evreii din Ungaria.

Crematoriu in Birkenau

2000 de persoane puteau fi gazate simultan intr-un astfel de crematoriu.....Erau 4...



Interiorul uneie dintre baraci. Care putea adaposti 400 de persoane.


Baile.

Toaletele. Atat baile cat si toaletele puteau fi folosite numai de doua ori pe zi si la ore fixe. Imaginati-va cum aratau, in conditiile astea, dormitoarele in care locuiau 400 de oameni extrem de bolnavi si cu o dieta deficitara din toate punctele de vedere.

Fiecare dintre cele trei nivele (paturi), incluzand podeaua de piatra, trebuia sa adaposteasca cel putin 5 persoane.