Wednesday, July 2, 2014

Bethany Beyond The Jordan - Locul botezului

Initial planul era sa ramanem in statiunea de la Marea Moarta pentru doar jumatate de zi pentru ca ne astepta un program foarte incarcat in zona de pe langa Amman si mai la nord de Amman. Insa ne-a lovit o mare lene si am sfarsit prin a trandavi la soare ca niste soparle timp de doua zile. Evident ca urmarea fireasca a fost ca a trebuit sa mai taiem din destinatiile pe care le aveam pe lista pentru ca nu mai aveam timpul fizic necesar sa mergem peste tot. Am renuntat deci la Muntele Nebo si la Madaba.
Am plecat spre Amman abia pe 29 Mai spre seara cand intr-un final ne-am urnit de la spa si impachetari cu namol si am pornit iar la drum. 
In drum spre Amman, am vazut la un moment dat semnul catre locul unde a fost botezat Iisus - Bethany Beyond The Jordan si am decis sa ne oprim atunci sa vizitam. Insa era deja mult prea tarziu (ultimul tur era la ora 16.30 iar noi am ajuns la 16.33) asa ca am amanat pentru a doua zi. 
Locul botezului este poate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice crestine si una dintre cele mai recente de altfel. Sapaturile au inceput abia prin 1996, dupa semnarea tratatului de pace dintre Iordania si Israel din 1994. Intre timp s-au descoperit in jur de 20 de biserici, pesteri si locuri pentru botez datand din perioada romana sau bizantina iar locul a devenit o licatie turistica (si pentru unii si relgioasa) extrem de importanta. Iar afluxul de turisti a dus si la aparitia uneimasinarii turistice foarte bine pusa la punct dar care totusi pastreaza o anumita aura de "sacru" pentru locul respectiv. 
Ghiseul pentru bilete este la o distanta destul de mare de locul unde se gasesc vestigiile arheologice, masinile nu au voie sa intre in parcul arheologic, vizita decurge in cadrul unui grup oarecum restrans si cu ghid (nu poti merge de capul tau), numarul de turisti este oarecum limitat in acelasi moment, nu gasesti magazine de suveniruri, vanzatori ambulanti sau mai stiu eu ce alte chestii. Se incearca totusi pastrarea unei atmosfere demne de un loc religios atat de important. Nu a fost totul transformat intr-un circ. Si apreciez asta foarte mult. Din ce am vazut pe partea israeliana lucrurile decurc cu totul altfel si acolo ai parte de tot circul in lume.
Apropos de partea israeliana. Am auzit de multe ori ghizi sau oameni simpli spunand ca acolo in departare (sau in apropiere) nu este Israelul ci Palestina cucerita de Israel in 1948. Mi se pare extrem de important ca macar vecinii tin minte istoria corecta.
Turul impreuna cu ghid conduce turistii la trei locatii: Tell Mar Elias, Baptism Pools si Biserica Ioan Botezatorul unde esti lasat de obicei sa admiri locurile in ritmul tau, fara sa fii grabit dar totusi destul de ordonat.
Ghidul nostru ne conduce de la locul unde ne-a lasat microbuzul catre locul descoperirilor arheologice

O prima vedere catre raul Iordan
 
Si am ajuns si la locul botezului - raul Iordan nu mai trece in prezent pe acolo ci cateva sute de metri mai departe
Ca sa ajungi la raul Iordan trebuie sa mai mergi ceva pe o carare care iti aminteste din cand in cand ca esti la o granita destul de controversata
O biserica ortodoxa noua
Pe malul iordanian e lume mai putina si o atmosfera foarte linistita
Pe malul israelian - paine si circ

Cu cateva zile inaintea noastra, trecuse prin acelasi loc un oaspete de seama
Intr-un loc atat de important pentru religia crestina au inceput sa apara biserici de toate felurile